Seinäjoen 4H-yhdistys juhlii 100-vuotiasta Suomea

23.1.2017


Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on Yhdessä. Seinäjoen 4H-yhdistys juhlii 100-vuotiasta Suomea osallistumalla Suomelle Tulevaisuuden kuusi -kampanjaan sekä järjestämällä Safkasynttärit Suomelle -lasten villiruokajuhlat 100-vuotiaalle! Kevään aikana myös 4H-Elämysmaailma juhlii 100-vuotiasta Suomea jakamalla yhteensä 100 eurolla vapaalippuja Elämysmaailmaan facebook-kilpailussa.

 

Safkasynttäreitä juhlitaan 4H-elämysmaailmassa toukokuussa

Safkasynttärit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa ja mukana Syödään yhdessä -hankkeessa. Safkasynttärit Suomelle -hankkeen tavoitteena on, että lapset tutustuvat omien tekojensa ja oivallustensa kautta Suomen historiaan ja erityisesti ruoan tuotantoon ja luonnosta saataviin raaka-aineisiin. Tuloksena on ympäri Suomen toteutuvia lasten itse suunnittelemia ja toteuttamia synttäritapahtumia.

Seinäjoen 4H-yhdistyksen kerhonohjaajien vuoden 2017 ensimmäisen kerhonohjaajatapaamisen teemana olivat Safkasynttärit. Idea Safkasynttäreistä otettiin innolla vastaan ja lähdettiin yhdessä suunnittelemaan suuria kaikille yhdistyksen kerhoille yhteisiä juhlia 4H-elämysmaailmaan.

Toukokuussa kerhot koontuvat yhdessä juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea perinteikkääseen 4H-elämysmaailman miljööseen eläinten kanssa. Juhlapöytä katetaan historialliseen hevostyökonemuseoon ja jokainen kerho osallistuu joko juhlien koristeluiden tai tarjoiluiden tekemiseen. Tammikuisessa kerhonohjaajien tapaamisessa testattiin maukkaita TOP-tehtävistä löytyviä villiruokareseptejä, joita on tarkoitus tarjota myös juhlissa.

 

Istuta Tulevaisuuden kuusi 100-vuotiaalle

Seinäjoen 4H-yhdistys osallistuu myös Suomelle Tulevaisuuden kuusi -kampanjaan, joka kutsuu kaikki suomalaiset istuttamaan juhlavuoden puita satavuotiaalle Suomelle. Kampanja on osa Suomi 100 -ohjelmaa ja sen suojelijana toimii Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. 

Helsingin Kaivopuistossa kasvaa 1917 kylvetty itsenäisyyden kuusi. Suomen täyttäessä 50 vuotta 1967, istutettiin 30 000 kotikuusta eri puolille Suomea. Voit jatkaa perinnettä ja osallistua Suomen satavuotisjuhlaan istuttamalla oman Tulevaisuuden kuusen. Kuusia istuttamaan kutsutaan erityisesti koulut, kunnat, yritykset, kyläyhdistykset ja kaikenlaiset järjestöt, mutta myös yksityiset ihmiset ovat tervetulleita mukaan.

Tulevaisuuden kuusi -kampanjan toteuttaa ENO-verkkokoulun tuki ry, ja 4H-yhdistyksen vastaavat kuusipakettien välittämisestä paikkakunnillaan. Pakettiin kuuluu kuusentaimen lisäksi Tulevaisuuden kuusi -kuparilaatta, sekä Heli Laaksosen ja Iiris Kalliolan kirjoittama Tulevaisuuden kuusi -kirja, jossa kerrotaan mm. kotikuusien historiaa ja suomalaisten muistoja kuusista ja metsistä. Paketin hinta on 100e (ei alv). Paketin tuotto ohjataan Suomen kulttuurirahaston alaisuuteen perustettavaan rahastoon, josta rahoitetaan lasten ja nuorten metsä- ja ympäristökasvatusta. Paikallinen 4H-yhdistys saa provision kuusien pakkaamisesta ja toimittamisesta. Tulevaisuuden kuusen voit tilata osoitteessa www.4h.fi/tulevaisuudenkuusi.