Viljelypalstat
Seinäjoen 4H-yhdistys vuokraa Seinäjoen kaupungin viljelypalstoja (Kepon palsta).
Keväällä 2022 alueelle on toimitettu 4 kpl Biolanin 900 kompostoria. Näihin kompostoreihin saa laittaa ainoastaan kasvijätteen. Kompostoriin EI SAA laittaa syötäväksi kelpaavaa tai biojätettä, vaan jokainen viljelijä huolehtii ne oman henkilökohtaisen talouden biojätteisiin.
Kompostin hoito ja asianmukainen käyttö kuuluu jokaiselle palstalaiselle ja se käännetään 1–2 kertaa vuodessa. Kompostijäte maatuu puutarhakompostorissa kompostimullaksi noin 1–2 vuodessa.
AVOKOMPOSTI EI OLE KÄYTÖSSÄ JA ALUEELLA AVOKOMPOSTOINTI ON KIELLETTYÄ.
Alueen kompostorien ollessa täynnä, jokainen vie palstalla syntyvän jätteen alueelta pois itse ja hävittää sen asianmukaisesti.
Palsta sijaitsee Parrukujan päässä.
Palstalla ei käy enää traktori muokkaamassa maata (v.2020 lähtien). Jokainen viljelijä huolehtii itse maan muokkaustyöt keväisin ja syksyisin.
Vinkki: Voit työllistää reippaan 4H-nuoren avuksi maan muokkaustöihin tilaamalla Seinäjoen 4H-yhdistykseltä työpua. Lisätietoja täällä.
Palstaviljelyn säännöt ovat sivun alalaidassa pdf-tiedostona.

- Palstaviljelyn säännöt.pdf 107 KB
Kompostorin hoito
· Kokoa kompostin pohjalle pientä oksasilppua tai haketta turvaamaan ilmansaanti.
· Kasaa komposti kerroksittain: vuorotellen silputtuja vihreitä kasvinosia ja ilmavuutta lisäävää silputtua oksasilppua.
· Kompostin maatumista seurataan kesän edetessä.
· Kastelulla varmistetaan, jotta kompostista tulee sopivan kostea.
· Kuiva jäte ei lahoa ja liika märkyys estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte mädäntyy. Oikean kosteuden voi todeta, kun 10–20 cm syvyydestä otetaan kourallinen kompostia ja puristetaan sitä nyrkissä, jolloin kompostimassasta tulisi irrota muutama tippa vettä. Komposti on liian märkä, mikäli vettä valuu sormien lomasta virtanaan.
· Kuivien lehtien lahoamista voi nopeuttaa lisäämällä kompostiherätettä.
· Komposti tulee kääntää kesän aikana noin 1–3 kertaa:
-> keväällä sulamisen jälkeen
-> kesällä, mikäli hajoaminen on hidastunut ja komposti on jäähtynyt
-> kolmannen kerran syksyllä.
· Huomioi, että jätteet hajoavat nopeimmin kompostin keskellä, joten on muistettava kääntää myös reunaosat keskelle. Kompostorin hoito ja asianmukainen käyttö kuuluu jokaiselle palstalaiselle.
Muuta tärkeää tietoa
·Kompostin muhiminen mullaksi kestää noin 1–2 vuotta.
·Kompostin tulee olla ilmava kasa
· Rikkakasvien kanssa on käytettävä harkintaa, sillä puutarhajätekomposti ei yleensä lämpene riittävästi.
· Tavallisimmat tautien aiheuttajat tuhoutuvat, kun lämpötila on useamman viikon yli 40 astetta. Rikkakasvien siemenet tarvitsevat +55 astetta viikon ajan.
· Haitallisimpien kasvitautien ja tuhoeläinten, mm. sipulin pahkamädän, mansikan punamädän ja peruna-ankeroisen vioittamia kasveja ei kannata laittaa kompostiin.
· Siementävät rikkakasvit kitketään ennen kukintaa ja vuohenputken, juolavehnän ja muiden juuririkkakasvien juuret kuivataan auringossa ennen kompostiin laittamista.