Reilu Teko -säkkikeräys käynnistyy

10.5.2017

Viljelijät voivat jälleen viedä lannoite- ja siemensäkkejä keräykseen

Keräys toteutetaan Seinäjoella siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Seinäjoen 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat viljelijät itse, ja  Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Viljelijöille säkkienjättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään 1.5.-14.8.2017.

Keräykseen kelpaavat säkit
Keräykseen voi jättää Yaran 40 kg ja 650 kg lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi keräykseen kelpaavat Hankkijan/Agrimarketin, K-maatalouden, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit. Muiden toimijoiden säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaa, koska ne eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

Tärkeää työtä ympäristön hyväksi
Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit käytetään uusiomuoviin.

Säkkikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovisia säkkejä saatu talteen yli 35 miljoonaa kiloa ja työllistetty tuhansia nuoria koko Suomessa. Säkkikeräyksen suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Keräyksen järjestää Seinäjoen 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on YaraSuomiOy.Rahoitukseen osallistuvat myös Hankkija,K-maatalous,RaisioagrojaTilasiemenOy.

 

Seinäjoen keräyspaikat ja pakkausohjeet löydät täältä.

Toimimalla OHJEIDEN MUKAISESTI tuet paikallista nuorisotyötä ja olet mukana 4H-järjestön tekemässä ympäristökasvatustyössä!